medijska pismenost
banner

Antikorupcijski priručnik (Source Book)

Izvor: Transparentnost SrbijaOrganizacija Transparentnost Srbija, predstavnik najstarije specijalizovane organizacije za borbu protiv korupcije, Transparency International, i novinska agencija BETA, uz podršku Organizacije za evropske bezbednost i saradnju, Misija u Srbiji i Crnoj Gore pripremile su prevod Knjige izvora (Source Book), najčuvenije knjige koja govori o fenomenu korupcije i načinima za borbu protiv nje.

Publikacija, Antikorupcijski priručnik – suprotstavljanje korupciji kroz sistem društvenog integriteta, predstavlja koncept društvenog integriteta. Ovo je pristup borbi protiv korupcije, ne samo iz ugla represivnih mera već i iz ugla prevencije i edukacije.

Sistem obuhvata 11 stubova na kojima počiva borba protiv korupcije. Ovaj pristup uključuje izvršnu i zakonodavnu vlast, pravosuđe, tužilaštvo, policiju, javne službe, glavnog revizora, agencije (komisije) za orbu protiv korupcije, ombudsmana, medije i civilno društvo.

Zbog veličine kompletne publikacije, ovde je postavljeno poglavlje koje je u vezi sa novinarstvom. Sva 34 poglavlja u pdf formatu, veličine od 82KB do 196KB, a takođe i u formi jednog zip fajla veličine 3,72MB koji sadrži svih 34 poglavlja možete da preuzmete na sajtu TS.