medijska pismenost
banner

Najbolji besplatni sajtovi za blogovanje

Izvor: internetzanatlija.comPisanje sopstvenog bloga može imati mnogobrojne koristi. Omogućava vam da svoje znanje, iskustvo ili stav podelite sa čitacima širom sveta, kao i da naučite nešto novo, stupite u kontakt sa drugim blogerima, vežbate pisanje, radite na ličnom brendingu i još mnogo toga. Blogovanje nije jednostavno, jer osim pukog pisanja, tu je potrebna i promocija i tehničke veštine, ali i novac. Srećom, postoje sajtovi koji omogućavaju da svoj blog vodite veoma jednostavno, uz minimalne tehničke veštine, i da ga besplatno hostujete, ne razmišljajući o ceni.

Blogger je Guglov servis za blogovanje, koji je veoma jednostavan za korišćenje i dostupan na skoro svim svetskim jezicima. Jednostavno se koristi, potrebno je samo da se sa svojim Gugl nalogom ulogujete u Bloger i možete da počnete. Možete da vodite koliko god hoćete blogova, ne postoji ograničenje za prostor. Direktno pristupate svom HTML kodu, gde možete da pravite koje god želite izmene, ali to nije neophodno. Veoma jednostavno da vršite sva  podešavanja, menjate dizajn, ubacujete dodatke i još mnogo toga. Sve u svemu, imate potpunu kontrolu nad svojim blogom.

Pored toga, možete da slobodno stavljate reklame i zarađujete novac. Ne postoje ograničenja u pogledu toga, osim što, podrazumevano ne smete da stavljate pornografske sadržaje, niti sadržaje koji narušavaju nečija autorska prava. S obzirom da iza servisa stoji Gugl, znate da se nikada neće desiti da sajt ne bude dostupan. Svaki blog koji napravite dobija blogspot.com dodatak pored svoje veb adrese, ali zato vam preporučujemo da odmah kupite svoj domen, koji nije skup, ali znate da je vaš.

 

WordPress.com je besplatna platforma za blogovanje, na kojoj je i Internet Zanatlija prvobitno započeo svoj rad. To je besplatna verzija blog platforme, koja se nalazi na wordpress.org, i koju koristi većina blogova i sajtova. Za razliku od wordpress.org, koji mora da se instalira na sopstvenom hostingu, wordpress.com može odmah da počne da se koristi. Potrebno je samo da napravite nalog.

Servis je veoma fleksibilan, ima mnoštvo tema i nema ograničenja za broj posetilaca koje može da podrži vaš sajt. Svaki blog dobija automatski dodatak .wordpress.com u veb adresi, ali i to nije neophodno, jer možete kupiti svoj sopstveni domen.

Servis ima veća ograničenja od Blogera, ali je istovremeno lakši i lepši za korišćenje.  Glavno ograničenje je da ne možete da koristite blog u komercijalne svrhe, to jest, zarađujete pare od njega, jer ga u suprotnom mogu onemogućiti. Pored toga, nemate ni direktan pristup svom kodu, pa ne možete da vršite napredna podešavanja. Međutim, ako ste početnik, to vam sve nije ni potrebno, a zaradu na početku svakako ne možete imati. WordPress.com se najviše preporučuje osobama koje žele da naprave profesionalan blog u budućnosti, pa im ova platforma dobro dođe za vežbanje i upoznavanje sa wordpressom kao platformom. U budućnosti možete veoma lako da prebacite članke sa besplatnog bloga na novi hostovani.

 

Tumblr je servis za mikroblogovanje, koji je prilično popularan, naročito kod mlađeg sveta. Glavne prednosti su mu atraktivan izgled i velika fleksibilnost. Ako se razumete u HTML i CSS, maltene možete da ga podešavate kako god želite. Postoji i veliki broj besplatnih lepih tema, pa znate da će vaš blog uvek lepo izgledati. Veoma jednostavno možete ubacivati video snimke, citate i slike. Više se preporučuje za vizuelno blogovanje, to jest kao servis za slike, ali pošto je veoma fleksibilan, možete i da ga koristite za pisanje dužih članaka. Jedinu manu mu predstavlja nemogućnost lakog izvoženja članaka, ako želimo da ih prebacimo na neki drugi servis.

Originalni tekst na: http://internetzanatlija.com/2013/10/23/najbolji-besplatni-sajtovi-za-blogovanje/