medijska pismenost
banner

OEBS: Vodič za sprečavanje online zlostavljanja novinarki

Autor: OEBS, Izvor: Media.baOrganizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) objavila je priručnik „Novi izazovi slobode izražavanja: Suprotstavljanje online zlostavljanju novinarki“ koji daje smernice u borbi protiv uznemiravanja na internetu kojem su žene koje se bave novinarstvom često izložene.

Online mediji omogućuju veliki protok informacija i aktivno učestvovanje medijskih recipijenata u procesu deljenja ideja, novosti i novih pogleda. Internet kao otvorena, slobodna i sigurna platforma osnova je za javnu debatu i zato je veoma važno da ti njegovi principi budu zaštićeni, navodi se u uvodnom delu vodiča.

„Novinarke, blogerke i druge uposlenice u medijskom sektoru neproporcionalno mnogo imaju iskustva sa pretnjama i uznemiravanjem na internetu zbog svog pola što ima direktne posledice na njihovu sigurnost, kao i buduće online delovanje", kaže se u uvodu Priručnika.

Vodič je nastao kao rezultat istoimene sesije koju je je Predstavništvo za slobodu medija pri OEBS-u organizovalo u nastojanju da se pokrene diskusija o konkretnim akcijama koje je u budućnosti potrebno poduzeti kako bi se adekvatno odgovorilo na pretnje s kojima se novinarke susreću. Sastanku je prisustvovalo 80 novinara, medijskih eksperata, kao i predstavnika vlasti i civilnog društva, a preporuke koje se navode u vodiču pomoći će zemljama učesnicama, kao i medijskim organizacijama da stvore okruženje u kojima „novinarke mogu raditi bez straha i ispoljavati svoje ljudsko pravo na slobodu izražavanja“.

Preuzmite Vodič

OEBS: Vodič za sprečavanje online zlostavljanja novinarki