medijska pismenost
banner

Osnove medijske pismenosti: priručnik za novinare

Autor: Vojislav StevanovićPriručnik namenjen novinarima. Kako se snaći u digitalnom dobu. Novinari su, srećom, entuzijastični u vezi sa korišćenjem društvenih mreža. Koriste ih za sve – deljenje važnih vesti, samopromociju, diskusije, obaveštavanje pratilaca o svakodnevnim aktivnostima.

Da je Fejsbuk (Facebook) država, bila bi među najvećim i najrazvijenijim na svetu. To je ilustracija današnjeg sveta. Tvrdnja se pojavila pre nekoliko godina u inostranim digitalnim časopisima. Podstaknuta je argumentima. Samo u Srbiji profile na Fejsbuku danas ima oko 3,8 miliona ljudi. Slično je i sa ostalim društvenim mrežama. Posebno među mlađom populacijom. 

Broj mladih koji svakodnevno ne koriste internet je zanemarljiv. Trendovi govore da će internet nastaviti da ulazi u sve segmente života eksponencijalnom brzinom. Očekuje se, na primer, da primarni kanal informisanja do kraja ove decenije bude – pametni telefon. 

Publika je, dakle, tu, na društvenim mrežama. To govori samo jedno. Novinari moraju da se prilagode i da se publici obraćaju tamo gde se ona nalazi, na način na koji je njoj najprihvatljiviji. To ne znači da se suština novinarstva menja. Novinari su i dalje profesionalci koji, uz pomoć veština i u skladu sa etičkim kodeksom, selektuju i prenose najbitnije informacije. Ono što se menja jeste tehnologija.