medijska pismenost
banner

POND5: Više od 80.000 klipova

Autor: Samanta Lejn, Izvor. www.csmonitor.comViše od 80.000 besplatnih medijskih klipova za foto urednike, umetnike, filmske producente

Pretraživanje zakona o autorskim pravima može da bude logistička noćna mora za filmske producente, fotografe i umetnike. Zahvaljujući Projektu koeg vodi onlajn video tržište Pond5, sada je oko 80,000 medijskih klipova dostupno na internetu i oslobođeno plaćanja za autorska prava.

Pond5 je pokrenuo projekat kako bi pomogao stvaraocima u potrazi za slobodnim sadržajem opsežno organizujući zbirke i stvarajući efikasniji sistem za lociranje potrebnih sadržaja. Početna zbirka uključuje 10,000 video klipova, 65,000 fotografija, hiljade zvučnih snimaka i stotine 3D modela, tvrdi se u saopštenju za medije koje je izdala ta kompanija. Ovo je prva biblioteka te vrste u javnom domenu.

„Ovaj celi neverovatni javni domen bio je godinama zaključan i nedostupan prosečnom medijskom radniku“, kaže suosnivač i generalni direktor kompanije Pond5 Tom Benet. „Ali oni zaslužuju bolje od toga. Naš Projekat javnog domena omogućava medijskim radnicima da iskoriste ovu neverovatno bogatu biblioteku koja im s pravom pripada“.

Dela koja su bez autorskih prava, kao što su Šekspirove drame, Mocartove simfonije ili radovi američke vlade, ne zahtevaju licencu i mogu se slobodno koristiti. Radovi postaju deo javnog domena kada im isteknu autorska prava, ako ih sam stvaralac tako označi ili ako nisu podložna autorskim pravima (na primer vladina dokumenta, činjenice itd.). Ova dela su važan izvor za stvaraoce jer im omogućavaju da koriste snimke i materijale bez obzira da li im oni služe za spajanje, kao dopuna ili stvaranje potpuno nove umetnosti. Pronalaženje radova u javnom domenu predstavlja tradicionalno najteži deo.

Ovaj vebsajt sadrži ne samo pravu riznicu za umetnike, već i zlatni rudnik za istoričare. Projekat uključuje digitalne modele, političke govore Vinstona Čerčila i Martina Lutera Kinga mlađeg, snimke Betovena i drugih slavnih kompozitora, film Žorža Melijea Put na mesec iz 1902. godine. Pre toga, skoro 5,000 radova su postojali u fizičkom obliku u Nacionalnoj arhivi. Ovi klipovi, koji nikada ranije nisu viđeni, sada su digitalizovani i lako dostupni javnosti, bez naknade autorskih prava. Projekat pomaže, takođe, umetnicima da pretražuju javni domen jer uključuje korisne video snimke i definicije koje obaveštavaju korisnike da li legalno koriste ova dela. Možete li napraviti parodiju i u nju uključiti istorijski video klip? Možete. Možete li pretvoriti sliku baraka Obame u oglas? Ne možete.

Datoteke u biblioteci sadrže metapodatke, što olakšava korisnicima da traže određeni sadržaj na osnovu različitih aspekata proizvodnje samog sadržaja, i estetskih i tehničkih. Ceo sadržaj se može podeliti i uključiti u društvene medije i putem interneta, kaže TekKrunč.

Zašto stvoriti proizvod koji neće „generisati nikakve prihode Pondu5“, koji je zapravo startap konkurent Šaterstoku i Geti Imidžiz i i koji je prošle godine izazvao veliku senzaciju kada su u njega Strajps Grup Aksel Partners uložili 60 miliona dolara?

To će se svakako isplatiti, kaže generalni direktor Benet, u formi prepoznatljivosti i nalaženju klijenata. On misli da će vebsajt u javnom domenu pomoći Pondu5 da privuče i kupce i prodavce medijskih proizvoda, a onda će se Pond5 smatrati boljom opcijom od njegovih konkurenata, tvrdi Njujork Biznis Džurnal.

Originalni tekst na http://www.csmonitor.com/Technology/Tech/2015/0120/For-photo-editors-artists-filmmakers-more-than-80-000-free-media-clips 

POND5: Više od 80.000 klipova