medijska pismenost
banner

Propitivanje medijaKako prihvatati informacije. Rečeno je da je u osnovi medijske pismenosti kritički pristup. Prenosimo nekoliliko (uprošćenih) principa koji mogu da pomognu u “razotkrivanju” medijske slike. Dokument može da pomogne kao “podsetnik” za razgovor ili predavanje o medijskoj pismenosti.

MEDIJ – Savremenim rečnikom kanal komunikacije: televizija, video igra ili članak u časopisu, koji prenosi poruku, priča priču, oblikuje učenje i konstruiše „realnost“ o svetu.

MEDIJSKA PISMENOST – Obrazovni pristup koji nastoji da pruži korisnicima medija veću slobodu i izbor učeći ih kako da raspolažu medijima, analiziraju ih, procenjuju i stvaraju ih.

KONTRUKCIJA „REALNOSTI“ - Mediji konstruišu našu kulturu. Korišćenje medija uvek uključuje izbore koji unapređuju ili degradiraju naše živote. Treba da se zapitamo: „Kakva se razmena dešava u ovom medijskom iskustvu?“ (Pitanja za promišljanje: Ko je stvorio ovaj medij? Kakvu realnost ovaj medij stvara? Koliko je ova „realnost“ tačna? Koje priče nisu izrečene i zašto?)

PRODUKCIJSKE TEHNIKE - Mediji koriste produkcijske tehnike čiji je identitet moguće utvrditi. Oglašivači, industrija odnosa sa javnošću i drugi moćni medijski stvaraoci troše ogromno vreme, energiju i novac pažljivo kreirajući medije da bi oni uticali na način našeg razmišljanja, ponašanja i kupovinu.

„Dekonstruisanje“ ili analiziranje produkcijskih tehnika – uglova kamere, osvetljenja, montaže, zvučnih efekata, boje, slovnih stilova, simbola itd. – mogu da izgrade svest vodeći ka pažljivijem  i „pismenijem“ korišćenju medija. (Pitanje za promišljanje: Koje produkcijske tehnike koristi ovaj određeni medij?)

VREDNOSNE PORUKE - Mediji sadrže idološke i vrednosne poruke. Neke vrednosne poruke su namerne, dok druge nisu. Poruke mogu da budu pozitivne i negativne i one  ciljaju na određene grupe. (Pitanja za promišljanje: Kakve vrste vrednosnih poruka promoviše ovaj medij?)

KOMERCIJALNI MOTIVI - Mediji zastupaju poslovne i komercijalne interese. Većinu medija finansira komercijalna industrija – istraživanje vlasništva, produkcije i distribucije presudno je za potpuno razumevanje uticaja medija. (Pitanja za promišljanje: Koji komercijalni motivi se kriju iza ovog medija? Ko je platio i koliko ovaj medij i zašto? Ko je vlasnik ovog medijskog proizvoda?)

INDIVIDUALNI ZAKLJUČCI - Pojedinci konstruišu sopstvene zaključke iz medija. Ako roditelji, nastavnici, studenti ili građani treba da uče o medijima, onda poštujmo, razgovarajmo i raspravljajmo o tuđim zaključcima.  (Pitanja za promišljanje: Koja značenja VI pronalazite kada razmišljate o ovom mediju? Kakva različita značenja možda pronalaze drugi pojedinci i grupe?)

EMOCIONALNI PRENOS - Reklame i druga multimedijalna iskustva deluju prvenstveno na emocionalnom nivou i obično su smišljeni tako da prenesu emociju sa jednog simbola ili životnog stila na drugi (obično proizvod ili ponašanje). (Pitanja za promišljanje: Kakve emocije ovaj medij izaziva? Šta bismo mogli pomisliti ako dublje razmislimo o ovom mediju?)

TEHNIKE UBEĐIVANJA - Simboli, laskanje, ponavljanje, strah, humor, snažne reči i seksualne slike naročito su uobičajene i efikasne tehnike medjskog ubeđivanja. (Pitanje za promišljanje: Kakve tehnike ubeđivanja koristi ovaj medij?)

Izvor: www.acmecoalition.org

Propitivanje medija