medijska pismenost
banner

Uskoro projekat Njuz.org: Monitoring medija na društvenim mrežama

30. 01. 2014 / Izvor: Posmatrac.rsOsnovni cilj projekta je utvrđivanje obrasca ponašanja medija prilikom njihovog delovanja na društvenim mrežama. Projekat će pratiti profile medija na društvenim mrežama Fejsbuku i Tviteru i analiziraće na koji način mediji plasiraju svoj sadržaj, uz koje komentare i fotografije.

Uskoro projekat Njuz.org: Monitoring medija na društvenim mrežama

Kako društvene mreže uzimaju primat kao savremeni oblik komunikacije, tako ih mediji sve više koriste za plasiranje svog sadržaja.

Pored toga što su dobar kanal zapromociju medijskog sadržaja, društvene mreže imaju ulogu i svojevrsnog “anketara” javnog mnjenja koje, posredstvom komentara, izražava svoje stavove na određene vesti.

Brojne studije u svetu pokazale su da korisnisnici društvene mreže Fejsbuk do medijskog sadržaja najčešće dolaze posredstvom ove mreže. Uvidevši ovaj trend, mediji svoj sadržaj aktivno promovišu korisnicima, bilo redovnim postovima na svojim profilima ili plaćenim oglasima, zahvaljujući čemu dolaze do većeg broja čitalaca.

Trenutno u Srbiji ima više od pet miliona naloga na Fejsbuku. Ukoliko izumemo određen broj korporativnih naloga, fan stranica ili lažnih profila, i dalje dolazimo do velikog broja ljudi koji su korisnici ove mreže.

Budući da da trend„čitanja vesti putem Fejsbuka“ ne zaobilazi ni Srbiju, osetili smo potrebu sprovođenja monitoringa koji će analizirati ponašanje medija na društvenim mrežama. Udruženje građana Njuz.org sprovešće projekat projekat “Monitoring medija na društvenim mrežama”.

Osnovni cilj projekta je utvrđivanje obrasca ponašanja medija prilikom njihovog delovanja na društvenim mrežama. Projekat će pratiti profile medija na društvenim mrežama Fejsbuku i Tviteru i analiziraće na koji način mediji plasiraju svoj sadržaj, uz koje komentare i fotografije. Takođe, projekat će upoređivati vesti objavljene na sajtovima sa istim vestima iz štampanih izdanja tih medija.

Projekat traje 10 meseci i obuhvatiće 4 meseca monitoringa, kontinuirano prezentovanje pojedinačnih slučajeva na sajtu Posmatrač, pripremu publikacije i prikazivanje rezultata na konferenciji za štampu.

Ovaj projekat Udruženje Građana Njuz.org sprovodi uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo.