medijska pismenost
banner

Godina ljubavi

03. 01. 2015 / Izvor: Cenzolovka.rsDnevne novine su neverovatnih 877 puta stavile premijera Aleksandra Vučića na naslovnu stranu tokom 2014. Od toga, tek 6 (šest) puta u negativnom kontekstu. Novak Đoković, Svetlana Ražnatović, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić zajedno imaju manje naslovnih od Vučića

Godina ljubavi

877 puta se premijer Aleksadar Vučić (koji je do kraja aprila bio prvi potpredsednik Vlade) pojavio na naslovnim stranama deset dnevnih novina u Srbiji tokom 2014.*

2,4 puta je u proseku svakog dana Vučić bio na naslovnim stranama tokom ove godine.

480 puta je Vučić bio udarna vest na naslovnim stranama, u proseku 1,3 puta dnevno.

6 (šest) puta su se na naslovnim stranama pojavili naslovi u kojima se kritikuje premijer: pet puta u listu Danas i jednom u Politici. Politika je, pored tog jednog naslova, 19 puta na naslovnim stranama nedeljnog izdanja objavila ilustracije Dušana Petričića u kojima je premijer prikazan u negativnom kontekstu.

853 naslovne strane imali su zajedno predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar inostranih poslova Ivica Dačić (koji je prva četiri meseca 2014. bio premijer), najveća srpska sportska zvezda Novak Đoković i najveća estradna zvezda Svetlana — Ceca Ražnatović.

FENOMEN GODINE: Na naslovne strane Vučić je u 2014. stavljan kad god bi se za to ukazala prilika, čak i onda kada on nije pomenut u vesti koja je ilustrovana njegovom fotografijom. Njegov lik se pojavljivao uz vesti o njegovoj stranci, on je na naslovnim stranama bio simbol pridruživanja Evropskoj uniji, ilustrovao je naslove o budžetu, investicijama, uštedama…

Često se u tabloidima Vučićevo ime isticalo na naslovnoj strani posebnom bojom ili većim fontom ukoliko je citirana nečija izjava u kojoj se on pominje. Isključivo u pozitivnom kontekstu.

TRIVIA GODINE: 3 (tri) fotografije Vučića je na jednoj naslovnoj strani objavio Informer. Dva puta (vidi desno).

Evo liste pojavljivanja na naslovnim stranama od 2. do 5. mesta:

275 naslovnica imao je Novak Đoković. To što je osvojio Vimbldon i mnogo drugih turnira nije mu pomoglo da se približi premijeru. Nije vredelo ni to što je pola godine bio najbolji teniser sveta, a pola godine drugi na listi. Čak ni to što se venčao i dobio dete. Ako nastavi sa ovakvim uspesima, mogao bi da se nada da će posle tri godine moći da se izjednači sa jednom premijerovom godinom.

252 puta je Ivica Dačić bio na naslovnim stranama. Od toga, u pozitivnom ili neutralnom kontekstu pomenut je 202 puta, najvećim delom u prva četiri meseca, dok je bio predsednik Vlade i tokom predizborne kampanje.  U negativnom svetlu pojavio se 50 puta.

181 put je predsednik Srbije Tomislav Nikolić osvanuo na naslovnim stranama. Od toga, u neutralnom ili pozitivnom kontekstu pomenut je u 106 slučajeva, gotovo osam puta manje od Vučića. 75 puta je predsednik Srbije kritikovan na naslovnim stranama, 12 puta više od premijera. Broj kritika predsednika bi mogao da govori o balansiranijem odnosu medija prema predsedniku nego prema premijeru. U pitanju su, međutim, bile očigledne medijske kampanje protiv Nikolića, a ne profesionalni kritički odnos medija prema predsedniku države. Ubedljivo najviše ga je kritikovao Kurir, a zatim Blic i Alo. Ostale novine su to činile veoma retko, ili nisu uopšte.

145 naslovnih strana dobila je najveća estradna zvezda u Srbiji Svetlana — Ceca Ražnatović, šest puta manje od Vučića. Nije pomoglo ni to što su tabloidi opsesivno pratili i sve što se događa u njenoj porodici.

SAPUNICA SA NASLOVNIH STRANALJUBAVSTRASTLJUBOMORA

NAŠE NOVINE su sa 109 naslovnih strana, od kojih nijedna nije kritička, ušle u najuži krug dnevnih novina koje su koristile svaku priliku da istaknu premijera u pozitivnom kontekstu. Na čak 61 naslovnoj Vučić je bio udarna vest. Imati premijera svaki treći dan na naslovnoj tokom cele godine uspeh je koji je teško nadmašiti.

POLITIKA Najstariji dnevni list, tradicionalno naklonjen Vladi, ipak je umerenije od drugih na naslovnu ubacivao premijera. Uglavnom su na taj način praćene njegove aktivnosti ili analizirane odluke Vlade. To je Politika uradila 88 puta, manje od Danasa, Dnevnika ili Blica. Samo jednom je Politika imala na naslovnoj tekst koji kritikuje Vučića, ali je zato u nedeljnom izdanju objavila 19 ilustracija Dušana Petričića, koje su izrazito kritičke prema predsedniku Vlade.

NOVOSTI Premijerove aktivnosti bile su na naslovnoj strani Novosti čak 104 puta. Kada aktivnosti nije bilo, iskorišćena je svaka prilika da se uputi koja pohvala Vučićevim reformskim naporima.

DNEVNIK Još jedno prijatno iznenađenje za premijera: vojvođanski list, i pored toga što je u pitanju lokalno izdanje i to na teritoriji kojom upravlja Demokratska stranka, nije štedeo naslovne kada je premijer Vučić u pitanju: u proseku, svaki treći dan je bio tu, i fotografijom i tekstom, ukupno 104 puta.

DANAS je stavio Vučića na naslovnu stranicu 99 puta – u proseku dva puta nedeljno. Od toga je 66 puta on bio vest dana, najviše među 10 dnevnih novina koje smo analizirali. Za novine koje se smatraju nenaklonjenim naprednjacima, skromnih pet puta je Danas na naslovnoj izneo neku kritičku reč na Vučićev račun. Od toga, tri puta je kritikovan u vreme dok još nije postao premijer.

BLIC Na osnovu Vučićevih izjava — poput one sa konferencije za štampu Vlade 8. oktobra — moglo se pomisliti da su premijer i Blic u sukobu. Ipak, za 97 dana, koliko je Vučić proveo na naslovnoj strani, kritici tu nije bio izložen nijednom. Naprotiv.

INFORMER Apsolutno prvo mesto po iskazivanju ljubavi prema Vučiću Informer je zaslužio ne toliko brojem naslovnih sa premijerom na njima, koliko posebnom, strasnom ljubavlju koju je svih tih 88 puta ovaj list iskazao predsedniku Vlade. Neki naslovi su nezaboravni i mogu ući u antologije udvorištva (vidi antrfile). Informer nije ni mogao da posveti veći broj naslovnih strana premijeru, pošto je najveći deo preostalih potrošio na obračun sa premijerovim protivnicima. Među njima su ove godine bili neki opozicioni političari (mada ne svi), deo policijskih struktura, kao i novinari koji su se usudili da kažu neku kritičku reč o premijeru.

KURIR Mrtvu trku u konačnom ljubavnom obračunu sa Informerom,  Kurir je izgubio u foto-finišu. Sve su pokušavali: isticali su se nesebičnom podrškom u kritičnim situacijama, a kada nije bilo kritične situacije, oni su je stvarali. Ovaj tabloid, koji je 18. jula uspeo da objavi i početak Trećeg svetskog rata, ogromnim slovima je stavljao na naslovnu dramatične vesti o zaveri protiv premijera i nastojanjima tajkuna, DS-a, mafije i policije da ga smene, pa čak i likvidiraju, i naprave haos u zemlji. Sav taj trud ipak nije bio dovoljan za prvo mesto (vidi Top 15 listu).

ALO Najtiražniji tabloid, gotovo isključivo okrenut bizarnostima sa estrade i morbidnom isticanju ubistava, bolesti ili nesreća (što su žrtve mlađe, to dobiju više naslovnih strana), ipak je smogao snage da 55 puta na naslovnim stranama istakne zasluge Aleksandra Vučića. Neuobičajeno za Alo, čije su naslovne strane pune vulgarnosti i bizarnosti, naslovi posvećeni Vučiću ponekad su toliko „obični“ da se drastično razlikuju od svega ostalog što se na tim naslovnim stranama objavljuje. Ipak, nadahnuće ume da prevagne, pa je ponekad količina obožavanja premijera isto tako bizarna kao i naslovi o goloj Staniji posle seksa ili “vaginama punim krompira”.

PRIVREDNI PREGLED Jedine ekonomske dnevne novine u Srbiji su, u poređenju sa najpoznatijim nacionalnim dnevnicima, tek skromna 34 puta imale Vučića na naslovnoj strani.

TOP 15 MEDIJSKIH IZJAVA LJUBAVI

15. Vučić otkazao odmor zbog špijuna u hotelu (Informer)

14. Vučić: Dačiću, nećeš više spavati do 10 (Alo)

13. ŠAKOM O STO Premijer izribao 30 direktora: Radićete za Srbiju, a ne za mafijaše (Kurir)

12. Vučić „pokazao zube“ Putinu da bi ućutkao SAD i EU oko sankcija (Naše novine)

11. Vučić sasekao provokatora (Alo)

10. Vučić udara kao Putin (Informer)

9. Samo Vučić na radnom mestu (Večernje novosti)

8.Vučić nam donosi 140 miliona evra (Naše novine)

7. Zaštitiću milion penzionera (Blic)

6. Vučiću, imaš 48 sati da razbiješ mafiju u policiji, preti ti sudbina Zorana Đinđića (Informer)

5. Alarmantno, Vulin upozorava: PLAŠIM SE ZA VUČIĆEV ŽIVOT (Kurir)

4. Vučić je hrabar čovek, pravi državnik (Naše novine – citat iz intervjua sa muftijom Muamerom Zukorlićem)

3. Pakleni plan tajkuna i Demokratske stranke: VUČIĆA UDAVITI U POPLAVAMA (Informer)

2. HEROJI! Nole i Vučić spasavali mališane iz smetova (Kurir)

1. IMA MUDA! Srbi mu neće oprostiti (Informer)

U istraživanju učestvovala: Milica Stojanović

Napomene:

  * Analizirane su naslovne strane Alo, Blica, Danasa, Dnevnika, Kurira, Informera, Večernjih novosti, Naših novina, Politike i Privrednog pregleda.
** Za analizu je korišćena Ebart dokumentacija. Najbogatija onlajn dokumentacija naslovnih strana u Srbiji ipak nije potpuna. Nekoliko dana nedostaje, neke naslovne su ponovljene, a neke nisu postavljene, tako da je njihov ukupni broj nešto veći od onog koji smo analizirali. Smatramo da ta razlika ne može bitno uticati na zaključke istraživanja.
*** U obzir nisu uzimani naslovi u kojima se citiraju sagovornici koji pominju Vučića, osim kada je Vučić dodatno istaknut fotografijom ili kada je njegovo ime posebno istaknuto u glavnom naslovu na strani. Kada bismo uzeli sve naslovne strane na kojima je uopšte pomenuto ime premijera, ukupan broj bi bio znatno veći.
**** U obzir nisu uzimane naslovne strane na kojima se Novak Đoković i Svetlana Ražnatović pojavljuju u reklamnim kampanjama.
***** Statistika se odnosi na period od 1. januara do 29. decembra 2014.