medijska pismenost
banner

Dobili zakone, a opet priča o cenzuri

28. 01. 2015 / Izvor: Danas, FoNetPredstavljen novi monitoring medijske scene

Dobili zakone, a opet priča o cenzuri

Srbija je dobila medijsko zakonodavstvo, ali se danas, uprkos tome, govori o cenzuri u medijima, dok su mediji ekonomski došli u situaciju da ne mogu da odole pritisku, ocenjeno je na predstavljanju Publikacije Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) o monitoringu medijske scene u Srbiji. 

- Dobili smo zakone kakve smo tražili, a opet se govori o cenzuri, ukazao je advokat Slobodan Kremenjak, uz ocenu da je sad mnogo teže, nego ikad pre, prepoznati problem i protiv njega se boriti. On je na 11. okruglom stolu ANEM, u okviru projekta „Pravni monitoring medijske scene u Srbiji“, ocenio da sada nije jasno prepoznat „faktor koji sužava slobodu izražavanja“.

- Ključni problemi su urušeno tržište, ekonomski osiromašeni mediji i pozicija u koju su oni dovedeni da više nisu u stanju da odgovore i najmanjem pritisku, bilo formalnom ili neformalnom, a da se ne poviju na jednu ili drugu stranu, smatra Kremenjak.

Medijski ekspert Davor Glavaš ukazao je da je danas relativno lako zakonom urediti transparentnost vlasništva nad medijima, ali da je ključno ko kontroliše medije. Još jedan važan element koji će verovatno veoma brzo ući u definiciju transparentnosti medija je dostupnost javnosti liste najvećih oglašivača, predvideo je Glavaš, jer veliki oglašivači imaju mogućnost uticaja na uređivačku politiku. Prema njegovim rečima, to je u Srbiji posebno važno, pošto više od 60 odsto marketinškog tržišta, na ovaj ili onaj način, kontroliše država.