medijska pismenost
banner

Treba li kandidati za skupštinu Toronta da kupuju retvitove?

16. 03. 2015 / Autor: Luk SimkouNa prodaju 1.500 retvitova za samo 30 dolara

Treba li kandidati za skupštinu Toronta da kupuju retvitove?

Priznanje kandidata za Gradsku skupštinu Toronta da je kupio retvitove na Tviteru pokreće pitanja o političkim aktivnostima na društvenim mrežama.

Radž Rama, kandidat gradske izborne jedinice 28, ima samo 700 pratilaca na Tviteru, ali su mu korisnici iz dalekih zemalja kao što je, na primer, Indonezija ponovo objavljivali tvitove hiljadama puta. Iako broj retvitova sugeriše podršku najširih slojeva, Rama je izjavio za Metro da je uslugu za ovakvu reklamu platio trećem licu.  

“Budžet mi nije veliki”, izjavio je on. “Moram nešto da preduzmem kako bih proširio svoju poruku. Dakle, ako moram da kupujem retvitove, onda ću ih kupovati”.

Ja sam kandidat za #člana Gradske skupštine Toronta, izborna jedinica 28. Molimo vas da glasate ako imate pravo glasa. Slažem se da je svaki glas važan https://t.co/Qf6vOFw33a

— Raj Rama (@RajRama) 17.  Avgust 2014.

Rama nam nije otkrio čije je usluge koristio, ali baš i ne vlada oskudica vebsajtova koji nude retvitove, fejvove ili lajkove u zamenu za gotovinu. Takve kompanije obično upravljaju mnoštvom lažnih profila na društvenim medijima i koriste ih za prenošenje sadržaja.

Sajt buyretweet.com nudi 1.500 retvitova za samo 30 dolara.

Rama, koji za sebe kaže da je konsultant za odnose sa javnošću, tvrdi da je kupovanje retvitova uobičajena praksa za zaposlene u marketingu i one koji se bave brendovima. Obećao je, takođe, da će cenu uračunati u troškove svoje kampanje.

“Da imam prostora, definitivno bih to opisao kao plaćeno oglašavanje”, rekao je. “Ali na Tviteru, na raspolaganju vam je samo 140 slovnih mesta da objavite ono što mislite”.

Dva tvita za koje je Rama platio retvitovanje predstavljaju podršku kandidatu za gradonačelnika Džonu Toriju. Iako svoju podršku ne skriva, Rama ipak tvrdi da nije deo Torijevog tima.

Slažem se sa #Toronto Sanom @TheTorontoSun koji #podržava Džona Torija @johntoryTO for #mayor. http://t.co/5Xtv4D5Hfg#TOpoli#Vote4Rama

— Raj Rama (@RajRama) 20. oktobar 2014.

Ništa u zakonu o opštinskim izborima u Ontariju ne zabranjuje kupovinu retvitova (zakon datira iz 1996. godine i uglavnom se ne dotiče teme interneta), ali neki smatraju Ramine postupke neetičkim.

“To je podmuklo”, kaže Fenvik Mekkelvi, docent na odseku za komunikacije univerziteta Konkordija. “Koristi se priroda medijuma da bi se lažno prikazala popularnost kandidata”.

Spoci, holandska analitička firma koja koristi Tviter za prognozu izbornih rezultata, skrenula je pažnju Metroa na Ramine retvitove. Ova kompanija je tačno predvidela rezultate poslednjih parlamentarnih izbora u Holandiji, a od tada svoje algoritme koristi na izborima u Torontu.

Na osnovu mišljenja iskazanih na Tviteru, Spoci je zaključio da Dag Ford vodi u izbornoj trci za gradonačelnika sa 34 posto podrške, a sledi ga Olivija Čau sa 33 posto i Tori sa 32 posto.

“Između njih troje je tesna trka, ili to je ono što vidimo barem na Tviteru”, kaže Remko Dolman, glasnogovornik Spocija.

Nakon izvršene analize, Dolman je primetio da su Ramini tvitovi o Toriju retvitovani 3.000 puta u roku od 10 minuta. Ovi tvitovi, koji su isključeni iz Spocijevih kalkulacija – bili su dovoljni da Toriju obezbede skok od tri posto na izborima.

Možda ne izgleda kao mnogo, ali to je bilo dovoljno da Torija sa treće pozicije pomeri na prvu.

“Ako možete da uspete u ovome, onda možete i da stvorite popriličnu halabuku”, Dolman kaže. “Ako je nešto u trendu, onda to brzo zaokupi pažnju i vrlo je verovatno da će se o tome tvitovati ili pisati”.

“To je poput hakovanja popularnosti”, kaže Mekkelvi. “Dok se oslanjamo na ovu metriku popularnosti kao zamenu za javno mnjenje, moramo biti skeptični kako se metrika izračunava”.