medijska pismenost
banner

Trening o medijskoj pismenosti u Subotici

05. 02. 2014Subotica će narednog vikenda, 7-9. februara , biti domaćin radionice o medijskoj pismenosti koji organizuje udruženje Kult.

Trening o medijskoj pismenosti u Subotici

Na treningu će biti reči o tome u kojoj meri možemo verovati medijima, kolika je važnost kritičkog analiziranja medijskih sadržaja, kao i o pitanju “Koliko dugo možete da izdržite bez interneta?”

Prvi dan treninga biće posvećen osnovama - šta je to medijska pismenost, koje su metode produkcije medijskog sadržaja. Tokom drugog dana radionica će biti fokusirana na na pitanja ko proizvodi poruke u medijima, kakvim tehnikama se mediji koriste kako bi privukli našu pažnju i kako te poruke utiču na različite osobe. Trećeg dana treninga učesnici će saznati zašto mediji uopšte šalju određene poruke, a imaće priliku da urade analizu vesti i otkriju kako mediji utiču na kreiranje stavova i mišljenja.

Mediji nisu samo novine i televizija. To su i film i knjige, oglasi, muzika, društvene mreže. Ko proizvodi poruke u medijima, kako ih mi doživljavamo, koje tehnike se koriste da se privuče pažnja, neka su od brojnih pitanja na koje će učesnici tokom treninga kroz praktične primere i vežbe dobiti odgovore. 

"Medijska pismenost je jako važna, jer kroz analizu učimo kako da kritički pristupimo svim medijskim sadržajima. To je veština da se razume kako mediji funkcionišu i kako da ih se pametno koristi. Medijski pismena osoba može objasniti kakvu ulogu mediji imaju u njegovom ili njenom životu" kaže trenerica, Vanja Ibrahimbegović Tihak iz organizacije Internews iz Sarajeva, koja je prošla obuku pri američkom Centru za medijsku pismenost.

Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Kancelarijom za mlade i uz finansijsku podršku Grada Subotice.

Izvori: http://www.studentskizivot.com/vesti/trening-medijska-pismenost/, http://www.petplus.rs/subotica/item/1724-trening-kako-pametno-koristiti-medije-i-biti-medijski-pismen