medijska pismenost
banner

Obeležen Međunardni dan bezbednog interneta

10. 02. 2014 / Izvor: TanjugViše od 120 učenika završtnih razreda iz 19 osnovnih škola u Srbiji prisustvovalo je danas obeležavanju Međunarodnog dana bezbednog interneta.

Obeležen Međunardni dan bezbednog interneta

Na skupu u Domu Narodne skupštine rečeno je da deca vać sa sedam godina počinju da koriste internet, najviše otvorenih profila imaju deca između devet i 12 godina, a više od 30 odsto dece pristupa mreži preko telefona.

Tema ovogodišnje manifestacija bila je Stvorimo bolji internet zajedno.

Državna sekretarka u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je na skupu da je samo jedan klik dovoljan da se dođe do miliona novih informacija. 

„Vaše znanje o internetu ide daleko ispred znanja vaših roditelja i nastavnika. Internet je veliki svet mogućnosti i najznačajnije je da se igrate, da stičete nova znanja, učite i saznajete nešto novo, čitav svet vam je dostupan i samo jednim klik vas deli od miliona novih informacija“, poručila je Matić učenicima.

Prema njenim rečima, deca vać sa sedam godina počinju da koriste internet, najviše otovrenih profila imaju deca uzrasta između devet i 12 godina, a više od 30 odsto dece pristupa mreži preko telefona.

Matić je precizirala da je prošle godine više od 10 miliona učesnika i više od 10.000 škola podržalo širom sveta manifestaciju Dan bezbednog interneta, a u izjavi novinarima rekla i da je to akcija koju je 2008. Godine u Srbiji pokrenulo resorno ministarstvo.Ta manifestacija, dodala je, izrasla je u internacionalni projekata koji podržava EU, Evropska komisija. 

Ministarstva telekominikacija i prosvete, kao i Fondacija B92 učestvuju u programu Bezbedni internet. 

Načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije Saša Živanović podelio je učenicima raspored časova na kojem je odštampano 10 pravila za sigrunor korišćenje interneta i poručio učenicima da iz prepišu i postave na svoje internet profile. 

„Upoznajte vaše roditelje sa bezbednim internetom, jer su danas internet može da izazove i velike materijalne štete“, poručio je Živanović. 

Učesnicima skupa obratio se i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić. 

Dan bezbednog interneta obeležava se svakog drugog utorka u februaru širom sveta, a ovogodišnji slogan je “Stvorimo bolji Internet zajedno”. 

Dan bezbednog interneta se ove godine u Srbiji proslavlja po treći put, a osim u Beogradu, dan će nizom dešavanja na ulicama, u tržnim centrima i školama biti obeležen i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Zaječaru. 

Centar za bezbedni internet „Klikni bezbedno“ osnovan je u januaru 2013. godine.Cilj rada Centra je podizanje svesti i obezbeđivanje edukativnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Srbiji za učenike uzrasta od 11 do 17 godina, njihove roditelje, nastavnike i školske psihologe, kao i obezbeđivanje relevantnih informacija o bezbednom korišćenju interneta i IKT za javnost u Srbiji. 

Drugi važan segment rada Centra, osim edukativnih aktivnosti, čini elektronski mehanizam za prijavu nelegalnih i štetnih sadržaja na internetu „Net patrola“, dok realizaciju svih aktivnosti Centra usmeravaju i unapređuju Savetodavni odbor i Dečiji savet.