medijska pismenost
banner

Sve češće sajber nasilje nad decom

12. 02. 2014 / Izvor: RTVPopularnost u stvarnom svetu, danas se stiče putem kompjutera. Na fejsbuku i tviteru, popularnost zavisi od broja prijatelja i izazovnih fotografija, pogotovo kod devojaka. U Srbiji sve popuparnija postaje I ask.fm, društvena mreža koja u svetu izaziva dosta kontroverzi jer omogućava da se anonimo postavi bilo kakvo pitanje na nečijem profilu.

Sve češće sajber nasilje nad decom

Komunikacija među mladima praktično se preselila u virtuelni svet i odvija se preko društvenih mreža, pa se na internet uveliko preselilo i nasilje, kako među decom, tako i nad njima. Uprkos tome, Srbija nema dovoljno uređenu pravnu regulativu kada je u pitanju zloupotreba dece na internetu, pokazalo je istraživanje pokrajinskog ombudsmana.

"Sve je neuređeno, nekako misteriozno, tajanstveno, a činjenica je da su naša deca sve više izložena zlostavljanju ove vrste, eksploatacijom putem interneta”, kaže pokrajinski ombudsman.

Gašenje interneta nije rešenje i to neće umanjti želju i potrebu dece da budu aktivna na društvenim mrežama, smatraju stručnjaci. Efektnije je kako napominju da se kroz razgovor sa njima , ali i roditeljima i prosvetnim radnicima, objasne sve posledice neopreznog korišćenje interneta, kako ne bi upali u zamku sve prisutnijeg sajber nasilja.