medijska pismenost
banner

Seminar stručnog usavršavanja “Novinarska radionica – Medijska pismenost”

24. 03. 2014 / Izvor: Novosadska novinarska školaNovosadska novinarska škola poslednjih se deset godina bavi temom medijske pismenosti, kako kroz realizaciju projekata usmerenih ka edukaciji novinara tako i kroz program seminara stručnog usavršavanja prosvetnih radnika “Novinarska radionica – Medijska pismenost”.

Seminar stručnog usavršavanja “Novinarska radionica – Medijska pismenost”

Edukativni program „Novinarska radionica – Medijska pismenost” ima zadatak da osposobi prosvetne radnike da kroz proces konstrukcije i dekonstrukcije medijskih sadržaja upoznaju svoje učenike sa medijskim porukama i razlozima zbog kojih je ona proizvedena.

Seminar stručnog usavršavanja akreditovao je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja(ZUOV). Novosadska novinarska škola za ovaj program dobila je akreditaciju 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu.

Pohađanje seminara prema odluci ZUOVa nosi 21 bod.

Medijska pismenost se najčešće definiše kao sposobnost razumevanja, čitanja, pronicanja u srž medijskih tekstova, odnosno sposobnost da se na različite načine sagledavaju, analiziraju, evaluiraju i kreiraju medijske poruke.

To znači da bi medijski pismena osoba trebalo da bude osposobljena da kritički misli i analizira najrazličitije forme izražavanja, to jest da se sticanjem veština koje podrazumeva medijsko obrazovanje ili medijsko opismenjavanje stiče veštine koje imaju najširu primenljivost i presudne su za kvalitetno funkcionisanje i izražavanje u savremenoj kulturi.

Osim dekonstrukcije medijskih poruka polaznici seminara  dobijaju informacije i uputstva kako da ožive ili kreiraju potuno novu školsku novinarski sekciju i školski mediji.

Seminar je kreiran tako da osim teorijskog dela, kroz radioničarski rad ponudi i praktičneprimere dobre prakse koje će prosvetni radnici u budučnosti moći da primene na svojih časovima.

Program je prilagođen svim zainteresovanim profesorima i nastavnicima koristeći se primerima primene medijske pismenosti ne samo u sklopu predmeta društvanih nauka već i kroz primere medijske pismenosti u sklopu nastave prirodnih nauka.

Do sada je edukovano preko 300 prosvetnih radnikakako na srpskom jeziku tako i na jezicima nacionalnih manjina (mađarskom i slovačkom jeziku).

Termini seminara biće naknadno objavljeni, a dodatne informacije o edukaciji možete dobiti od Novosadske novinarske škole i koordinatorke programa Tijane Femić na mejl tijana@novinarska-skola.org.rs.