medijska pismenost
banner

Sekulić: Novinar nije puki zapisničar

24. 03. 2014 / Izvor: Blic, Foto: medija centar BeogradZoran Sekulić, osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet, bio je gost „Blicove” škole novinarstva.

Sekulić: Novinar nije puki zapisničar

On je s novinarima podelio svoja iskustva o radu u novinskoj agenciji u teškim uslovima devedesetih godina, ali i kako se agencija nosi s novim izazovima nakon 2000. godine.
Novinar ne sme biti zapisničar. Osnovna pravila zanata svako lako može da nauči, ali postoje i neka druga pravila koja ga odvajaju od zapisničara. Pre svega, osećaj za razlikovanje bitnog od nebitnog. Novinar mora da uči na iskustvima drugih i to je proces koji traje ceo život - objašnjava Sekulić.

Kako kaže, „konkurs za ideje” u glavama mora biti uvek otvoren i novinar mora, osim aktuelnih događaja, da osmisli i neku temu koja će njegov medij razlikovati od konkurencije. Ispričao je da su najveći pritisci na agenciju bili za vreme bombardovanja, kada je Fonet odbio da poštuje uredbu po kojoj je čak i rečnik bio unapred određen.

„Blicova škola novinarstva“ počela je sa radom 21. januara. Prvu grupu čini 40 polaznika i oni će školu pohađati tri meseca.