medijska pismenost
banner

Održana obuka "Kako pametno koristiti medije i biti medijski pismen"

22. 04. 2014 / Izvor: KultIako su mladi svakodnevno izloženi različitim medijima, često ne razmišljaju o sadržajima na kritički način, niti analiziraju poruke koje do njih stižu. U organizaciji udruženja KULT iz Subotice održana je obuka o medijskoj pismenosti, namenjena mladima, sa ciljem da kritički sagledaju medije, nauče praviti priče iz svoje perspektive, kao i da preispitaju vesti i poruke koje im svakodnevno dolaze kroz internet, televiziju, novine, oglase... Na obuci je učestvovalo 23 mladih od 17 - 30 godina iz Subotice, a održana je 7. 8. i 9. februara 2014. godine.

Održana obuka

Kroz interaktivan pristup, učesnici i učesnice obuke radili su na produkciji vlastitih medijskih sadržaja, odnosno pravili su infografike i kratke video priloge na različite teme, te su tako i sami postali medijski aktivisti.

"Medijska pismenost je jako važna, jer kroz analizu učimo kako da kritički pristupimo svim medijskim sadržajima. To je vještina sa kojom imamo bolje razumijevanje funkcionisanja medija i na taj način ih pametnije i koristimo" rekla je jedna od trenerica, Vanja Ibrahimbegović Tihak iz organizacije Internews iz Sarajeva, koja je prošla obuku pri američkom Centru za medijsku pismenost. 

Mediji nisu samo novine i televizija. To su i film i knjige, oglasi, muzika, društvene mreže. Učesnici i učesnice obuke su kroz 5 ključnih pitanja medijske pismenosti radili dekonstrukciju medijskih sadržaja.

"Ko proizvodi poruke u medijima, kako ih mi doživljavamo, koje tehnike se koriste da se privuče pažnja - to su pitanja na koja su učesnici tokom obuke dobili odgovore, a sve  kroz praktične vežbe i primere" rekla je koordinatorica projekta i trenerica Tatjana Ljubić, iz udruženja KULT.

Projekat je podržala Opština Subotica, kroz fond za omladinske projekte. Udruženje KULT je Ured u Srbiji Instituta za razvoj mladi KULT.