medijska pismenost
banner

Fejsbuk kaže da je vreme za „proveru poverljivosti“

02. 06. 2014 / Autor: Karis HustadU narednim nedeljama, svih 1,28 milijarde korisnika Fejsbuka proći će „proveru poverljivosti“ koja će im omogućiti da znaju ko im gleda podatke, a i standardna publika postavki biće prebačena na „Samo prijatelji“.

Fejsbuk kaže da je vreme za „proveru poverljivosti“

Nakon nekoliko inicijativa, čiji je cilj bio da korisnici podele više informacija, Fejsbuk će omogućiti korisnicima da znaju ko im može videti podeljene informacije: bliski prijatelji, mreže ili šira publika.

Sve više korisnika Fejsbuka mogu očekivati da vide plavog nacrtanog disosaurusa u njihovima postavkama, koji ih podseća da provere opcije o poverljivosti. Fijasko poverljivosti nije nepoznat Fejsbuku…

Ime inicijative je „provera poverljivosti“ i ona je predstavljena svakom od 1,28 milijarde korisnika Fejsbuka. Ovom alatkom se može pregledati svaki deo Fejsbuk profila kako bi se korisnicima omogućilo da saznaju ko im gleda podatke. Pored toga, sve nove postavke na profilu moći će standardno da vide „Samo prijatelji“. Čini se da je ovo pomak u odnosu na ranije Fejsbukove inicijative o privatnosti i on dolazi u trenutku kada zagovornici poverljivosti vrše pritisak na tehnološke kompanije da učine načelne smernice manje komplikovanim.

Sledeći put kada se korisnici uloguju na Fejsbuk, ova društvena mreža će sprovesti korisnike kroz svaku pojedinost njihovih profila kako bi im omogućila da saznaju ko im može videti podatke. Ovo uključuje podelu informacija kao što su imejl adrese i telefonski brojevi, kao i dvostruku kontrolu da bi korisnici bili svesni koje aplikacije mogu dobiti pristup njihovim Fejsbuk nalozima. Korisnici će još uvek moći da odluče sa kojom publikom žele da podele svoje postavke, ali je sam meni pojednostavljen. Na mobilnoj aplikaciji, „publika“ je sada vidno obeležena na vrhu svakog ažuriranja statusa, odvojeno od lokacije i opcija osećanja i aktivnosti.

Pre toga, standardna publika postavki bila je „Javna“, jer je Fejsbuk zagovarao otvoreniji protok informacija na vebsajtu, naročito o tekućim događajima, slično Tviteru.

Čini se da Fejsbuk sada priznaje da su korisnici društvenih medija još uvek zainteresovani da podele informacije o svom životu, ali da žele transparentnost, kao i autonomiju o stepenu poverljivosti.

Dok neki žele da podele postavke sa svima, drugi su nam opet otkrili da se osećaju ugodnije ako postavke dele sa manjom grupom, na primer samo sa prijateljima“, kaže Fejsbuk u jednom napisu na blogu u kojem najavljuje promenu. „Priznajemo da se neko oseća gore ako slučajno podeli informaciju sa svima, a u stvari želi da je podeli samo sa prijateljima, u poređenju sa obrnutim slučajem“.

Pre nekoliko nedelja, Fejbuk je takođe predstavio „Anonimno logovanje“ koje vam dozvoljava da se ulogujete u treću aplikaciju, koja sarađuje sa Fejsbukom, ne dozvoljavajući toj aplikaciji da dođe do podataka samog korisnika.

Fejsbuk je bio dosta kritikovan zbog svoje poverljivosti da verujem da su sada shvatili da moraju pokazati mnogo bolju brigu prema svojim korisnicima“, rekla je Njujork Tajmsu Pem Dikson, izvršni direktor Svetskog foruma o poverljivosti, neprofitne grupe koje se bavi istraživanjem i zastupanjem.

Imajući to u vidu, Fejsbuk je još uvek zainteresovan da podstakne deljenje informacija na svojoj društvenoj mreži i mobilnoj aplikaciji. U proteklih nekoliko nedelja, Fejsbuk je uveo taster „Pitaj“ u status o odnosima, taster „Glasao sam“ za predstojeće izbore, kao i alatku „Prijatelji u blizini“ kojom korisnici pronalaze prijatelje u okolini.