medijska pismenost
banner

Manjak ženskih likova u industriji video igara

17. 07. 2014 / Izvor: www.cbc.caProizvođači video igara promovisali su na nedavnom sajmu elektronske zabave predstojeće naslove igara čiji su junaci super vojnici, ubice, pljačkaši banaka i tajni agenti. Svima im je bila zajednička jedna stvar: muškog su roda.

Manjak ženskih likova u industriji video igara

Trend nedostatka ženskih protagonista u igrama, koje su prikazane na sajmu E3, skrenuo je pažnju na problem koji industriju video igara neprekidno muči. Zašto je ovo još uvek festival samo za frajere?

Naporno je stalno pričati o tome“, kaže Belinda Van Sikl, predsednik i glavni izvršni direktor zastupničke grupe Vimin in gejmz internešnl. „Počela sam da se bavim ovom poslom pre devet godina i čini mi se da pričamo iste stvari i dobijamo iste odgovore od upućenih osoba, igrača i medija. Morali bi da obratimo pažnju na suštinu“.

Iako je na ovogodišnjem sajmu E3 bilo nekoliko časnih izuzetaka, kao što su tragalac za uzbuđenjem Lara Kroft u Povratku pljačkaša grobnica i Amanda koja je preživela u naučno fantastičnoj igri Osmi putnik: izolacija – muški likovi i dalje daleko nadmašuju ženske protagoniste u video igrama.

Svako ima drugačiji odgovor na pitanje zašto ovaj problem istrajava.

Različiti razlozi

Kada budemo imali više žena igrača, onda ćemo moći da postignemo ravnotežu između muškaraca i žena u igrama“, kaže Iv Gijmo, glavni izvršni direktor u Ubisoftu.

Ubisoft je bio najviše na udaru kritike na sajmu kada je objavio da će svi likovi u zajedničkom aranžmanu i u istorijskoj avanturi Kredo ubice: jedinstvo i u igri koja obiluje pucnjavom Udaljeni krik 4 biti muškarci. Uprkos činjenici da su prethodna izdanja ove serije uključivala žene avatare, autori su naveli tehnička ograničenja kao razlog za nedostatak ženske moći.

Svaki lik koji stvorite zahteva dodatne resurse, bez obzira na njegov pol“, objašnjava Erik Hiršberg, izvršni direktor u Aktivižn Pablišing. „Svaki lik koji ima drugačiji izgled, glas, mehaniku ili način kretanja, zahteva više rada. … „Ali to nije razlog da se nešto ne uradi. Mi stvaramo mnogo različitih likova koji se kreću na različite načine“.

Izjavio je da će Dužnost zove: napredno ratovanje, Aktivižnovo poslednje izdanje franšize vojne pucnjave, sada imati ključni ženski lik u kampanji sa jednim igračem, kao i da će u opciju sa više igrača ponovo uključiti ženske igrače avatare.

Pored tehničkih problema, razlozi koji se navode za ovakvu neravnotežu polova u svetu igara odnose se na psihologiju, finansijska opravdanja i, možda, seksizam. Pa ipak, izgleda da takvi izgovori više ne prolaze ako razmislite o stanju u industriji: publika igara se menja; poslednja generacija konzola je bolja nego ikada ranije; igre su izrasle u poslovnu grdosiju od 21 milijardu dolara.

Naša industrija je najjača kada se obraća najširoj mogućoj publici“, kaže Majkl Galager, predsednik i glavni izvršni direktor u Udruženju zabavnog softvera (ESA), koji i organizuje trgovinski sajam E3. „Najjasniji put u obraćanju svetu kao publici je da se potrudimo da ne budemo monotoni kad govorimo o autorima igara. To je put za koji smo se mi u ESA opredelili.

Autori igara su još uvek uglavnom muškarci

Mnogi u industriji smatraju da je uzrok problema u samim autorima igara, koji su uglavnom muškarci. Van Sikl iz Vimin in Gejmz Internešnl kaže da žene čine 12 do 18 posto industrije i da mnogi proizvođači igara i izdavači imaju problema da pronađu i zadrže žene radnike. Van Sikl tvrdi da dolazi do promena, ali se one sporo odvijaju.

Moja teza je da je to posao u kojem dominiraju muškarci“, kaže Patrik Soderlund, izvršni podpredsednik u Studijima elektronske umetnosti. „Nisam siguran da li sam u pravu, ali mislim da je to u pitanju, u celini – dečaci su skloni da dizajniraju za druge dečake, a žene za žene. Prosto sam srećan što imamo igru sa ženskom heroinom“.

Kada su se ženski likovi pojavili u igrama koje su promovisane na ovogodišnjem sajmu, mnogi od njih su bile deo tima, kao što je traper Megi u igri lova na monstruma Evolucija i vitez Izabo u Poretku: 1886, sumornoj avanturističkoj igri u kojoj se vitezovi okruglog stola bore protiv natprirodnih sila.

Autori su skloni da od ženskih likova stvaraju veoma specifične stereotipe“, kaže kreativni direktor Poretka Ru Verasuriva. „Hteli smo nekoga ko je utemeljen u realnosti, ali je, u stvari, bolji vitez od ostalih. Nema razloga da tako ne bude u igrama. Tako je u stvarnom svetu, zar ne?“

Originalni tekst na: http://www.cbc.ca/news/technology/video-game-industry-haunted-by-lack-of-female-characters-1.2680786