medijska pismenost
banner

Medijski oportunizam u vreme krize

24. 05. 2014 / Autor: Nikola Jovanović, Izvor. www.peckopivo.comMolim vas da ovih dana medijske objave tretirate pažljivije nego ikad.

Medijski oportunizam u vreme krize

Svi smo emotivni vezano za poplave, sve nas “puca” adrenalin, svi smo besni, tužni i uzbuđeni, a mnogi od nas i razočarani – u više sile, Velikog Vođu i nesposobnu ekipu oko njega ili pak u prethodne vlasti što se nisu bavile ovom temom na vreme. Svi bismo da ove poplave prođu što pre, da nestali budu pronađeni živi i zdravi i da bude što manje ljudskih žrtava.

Previše je to emocija, a previše i svakojakih objava svakojakih medija, i previše laka upotreba Share i RT dugmića.

Logično, uvek se nađu oportunisti koji će vrlo rado iskoristiti naše trenutno stanje za sopstvenu korist. Isto kao što su se pojavili lopovi i prevaranti u Obrenovcu, tako ih ima i u medijima. I ne prezaju ni od čega, niti imaju problem da bilo šta objave.

Zato vas molim da, pre nego u neku vest poverujete i podelite je na društvenim mrežama, proverite tu vest. Ili se makar zamislite i procenite da li ta vest ima smisla, koliko god vam, na prvu loptu, zvučala OK, ili kao nešto što bi donelo 100 lajkova za sat vremena.

Hoću da kažem – koliko god vas, na primer, nervirali Vučić, Mali i ekipa, nije sve o njima nužno istina.

Da li stvarno mislite da bi neko uspeo da sakrije od javnosti 4 dana da se utopilo 1700 ljudi?

Izvor: http://www.srbijadanas.net/kako-je-obrenovac-zrtvovan-za-proviziju/

Da li stvarno mislite da je Toma pekao rakiju za vikend?

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/467127/Dok-se-Srbija-davila-Nikolic-pekao-rakiju

Da li zaista verujete da je HAARP uzrok nevremenu na Balkanu?

izvor: http://www.novi-svjetski-poredak.com/2014/05/16/teorija-zavjere-program-haarp-uzrok-nevremenu-na-balkanu/

Da li zaista ne primećujete da stranicu Poplave u regionu vode mladi desničari (1389 – isti oni koji su pravili one teretane po Voždovcu) koji koriste situaciju da promovišu svoje  nebuloze (npr. teorije zavere oko HAARP-a) i prodaju majice? Namakli su skoro 55.000 fanova kačeći fotke poplava, a onda počeli da guraju svoje gluposti, političke stavove i sl.

Izvor: https://www.facebook.com/pages/Poplave-u-regionu/1441672986080458

(Napomena: javio se i vlasnik brenda majica “Hajduk” i zamolio da objavim da on nema veze sa tom stranicom, niti sa 1389, te da je admin te stranice očigledno jedan od onih koji prodaju njegove majice za procenat). 

Da li zaista ne shvatate da su fotografije volontera u ovom sramotnom tekstu Telegrafa uvredljive za te volontere?

Izvor: http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/1079502-evo-zasto-su-siromasi-bolji-ljudi-od-bogatasa

Da li zaista mislite da bi bilo ko, pa makar to bila i Stanislava Pak, izjavio/la ovako nešto u vreme poplava?

Naravno da ne bi. Ova izjava je iz predizborne kampanje, i koliko god zvučala glupo, korišćenje iste u vreme katastrofalnih poplava je i opasno.

Verujem da razumete poentu. 

Ovih tekstova ima svakodnevno i u svim medijima, poznatim i manje poznatim. Ogromna većina tih medija živi “za klik više”, i ne preza od bombastičnih i opasnih naslova i tekstova (dnevno.rs i dnevno.hr su poznati po tome što Srbe i Hrvate huškaju jedne na druge u tekstovima, a vlasnik medija je isti), a neki od njih prosto koriste priliku da guraju neku svoju agendu, najčešće političku.

Odgovornost u njihovom rečniku ne postoji, pa ostaje na nama da budemo odgovorni i pazimo u šta verujemo i šta šerujemo. Stvarno nije teško proguglati detalje i fakte, proveriti sa nekim kome verujete. Naročito u vreme krize, kada su ljudi posebno osetljivi.

Verujem da razumete i da niste glupi.

Stoga, kontrolišite malo emocije i prestanite već jednom da šerujete gluposti! Ponekad nije samo glupo, već i opasno!

Hvala unapred.