medijska pismenost
banner

Etika u medijima: greške, samoregulacija i podizanje standarda

Autorka: Tamara Skrozza, Izvor: ANEMNepoštovanje profesionalne etike jedan je od najkompleksnijih problema medija u Srbiji. Ne zato što su drugi problemi manje važni ili manje teški, već zbog toga što konstantno kršenje etičkih normi ne može da se iskoreni dok sve ostalo što muči ovdašnje medije ne bude ili rešeno ili nadomak rešenja.

Između ostalog, etika u medijima podrazumeva zdravo medijsko okruženje: funkcionalnu zakonsku regulativu, visok nivo obrazovanja novinara, njihovu ekonomsku stabilnost i nezavisnost, kao i finansijsku stabilnost i nezavisnost medijskih kuća u kojima rade.

Osim toga, kao njen preduslov podrazumeva se i etika u drugim oblastima s kojima su mediji u neposrednoj vezi – etika u politici, u zdravstvu, u školstvu, u sudstvu, u praktično svim segmentima društva. Ukoliko u drugim oblastima ne postoje čvrsti moralni standardi, teško da od medija može da se očekuje da budu avangarda ili perjanica eventualnih promena; mediji su, sviđalo nam se to ili ne, ipak samo ogledalo društva u kojem funkcionišu.

Uslovi u kojima domaći mediji trenutno rade, kao i situacija unutar većine ovdašnjih medijskih kuća, svakako nisu okruženje koje pruža nadu za skoro uspostavljanje iole etičnijeg, pristojnijeg i različitih uticaja oslobođenog novinarstva.

Borba za opstanak ili za što veću zaradu, borba za prestiž i moć, učinili su da tokom 2013. godine neki mediji postanu otvoreni zagovornici ove ili one političke opcije a organizovane medijske kampanje protiv pojedinaca, grupa ljudi ili kompanija postale su svakodnevica.

Činjenica da u Srbiji već dve godine uspešno deluje Savet za štampu, kao samoregulatorno telo koje se bavi poštovanjem etičkih normi u medijima, svakako ukazuje na pozitivne tendencije. Međutim, priroda žalbi koje su upućene Komisiji za žalbe Saveta za štampu ali i njihov sve veći broj, takođe dokazuju da kod nas za profesionalnu etiku malo ko mari.

Ceo članak pročitajte u publikaciji ANEM - Pravni monitoring medijske scene u Srbiji

(Autorka je novinarka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu)