medijska pismenost
banner

Nasilje 21. veka (VIDEO)

Film o sajber nasilju u produkciji grupe učenika Druge ekonomske škole.Film „Nasilje 21 veka“ obrađuje temu vršnjačkog nasilja u sajber prostoru. Osmislila ga je i snimila krajem 2011. grupa od 13 učenika Druge ekonomske škole u Beogradu (Nevena Pemac, Milica Urošević, Katarina Albijanić, Jovana Jakovljević, Ivana Stojanović, Lazar Burdžić, Jasmina Musa, Milica Vlajin, Bosiljka Miljanović, Petar Blagojević, Teodora Jeremić), u saradnji sa nastavnicama građanskog vaspitanja Jelenom Kolundžijom i Melitom Ranđelović.

Film je poslednji u nizu koraka koji su učenici i njihove nastavnice-mentorke priredili, a u svrhu prevencije ovog vida nasilja koji sve više uzima maha i ima izuzetno loše posledica po bezbednost i odrastanje mladih ljudi.

Pomenute nastavnice građanskog vaspitanja i oko četrdeset đaka su dve godine, počev od 2011, učestvovali u projektu Evropa viđena našim očima u organizaciji NVO Građanske inicijative. Pored Druge ekonomske škole u projektu je bilo još nekoliko škola širom Beograda i Srbije.

Učeničke aktivnosti koje su se završile snimanjem filma, započete su proučavanjem problema nasilja na društvenim mrežama koje kasnije izlazi i u fizički prostor. Učenici su osmislili i realizovali čitav niz aktivnosti ali prezentacijom filma ovaj problem počinje da okupira obrazovnu i medijsku javnost Srbije.

Prvi put film je prikazan u decembru 2011. na tradicionalnom Nacionalnom takmičenju koje je organizovao Incest trauma centar a koji se bavi prevencijom različitih oblika nasilja nad decom i ženama. Film je osvojio nagradu i prikazivan je na različitim skupovima. Unicef ga je 2012. uvrstio kao nastavni materijal za projekat “Škola bez nasilja“.

(O filmu: Jelena Kolundžija - nastavnica Građanskog Vaspitanja i Sociologije u Drugoj Ekonomskoj školi u Beogradu)

 

Nasilje 21. veka (VIDEO)