medijska pismenost
banner

Pregovaračka poglavlja – 35 koraka ka EU (PDF)

Izvor: EU info centarSrbija je 21. januara na prvoj Međunarodnoj konferenciji između Evropske unije i Srbije i formalno počela pristupne pregovore za članstvo u EU. Ti pregovori određuju kako i kada će Srbija usvojiti pravne tekovine Evropske unije (acquis communautaire) kako bi mogla da se pridruži Evropskoj uniji.

Pregovori će imati i svoju "medijsku dimenziju". O njima će se u javnosti mnogo više govoriti nego dosad. Veoma je važno razumeti prirodu tog procesa, kako bi medijskim sadržajima moglo da se pristupi kritički.

Brošura koju je tim povodom štampao i objavio Informacioni centar EU u Beogradu trebalo bi da pomogne čitaocima da se, kako je to u uvodnoj reči rekao Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, snađu u „svetu“ pregovora i pravnih tekovina Evropske unije, “koji će od sada za građane Srbije biti od velike važnosti”.

“Sada se u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Evropskoj uniji je cilj koji treba da nas sve ujedini. Pregovori su zahtevni i pravedni. Srbija će biti u mogućnosti da pokaže svoju posvećenost našim zajedničkim vrednostima, politikama i standardima, kao i vladavini zakona i poštovanju jednakosti i osnovnih prava. Evropska unija i njene države članice.

Pred svima nama je mnogo posla. Računam na podršku srpskih vlasti, građana i civilnog društva da sve svoje snage ulože u neophodne promene i reforme, i na taj način učine uspešnim evropski projekat Srbije”, rekao je Devenport.