medijska pismenost
banner

Vek sebičnosti (The Century Of the Self)Ovaj serijal prikazuje kako su moćnici koristili Frojdove teorije u nastojanju da kontrolišu mase.

Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, potpuno je  promenio percepciju o ljudskom umu i načinu na koji on funkcioniše. Mnogi smatraju da je njegov uticaj na XX vek ogroman.  Dokumentarac otkriva uticaj Frojdovih teorija o percepciji ljudskog uma i načine na koji su agencije za odnose sa javnošću i političari ovo koristili u poslednjih 100 godina za dobijanje saglasnosti.

Među glavnim likovima su sam Frojd i njegov nećak Edvard Bernejs, koji je prvi primenjivao psihološke tehnike u marketingu. Često ga smatraju ocem industrije za odnose sa javnošću.    

U drugom delu, pominju se Frojdova ćerka Ana Frojd, pionir dečje psihologije, i Vilhelm Rajt, jedan od glavnih protivnika Frojdovih teorija. Pored ovih opštih tema, film postavlja dublja pitanja o korenima i metodama konzumerizma, o predstavničkoj demokratiji i njenim implikacijama. On ispituje, takođe, moderan način na koji vidimo sebe, stav prema modi i površnost.  

I deo: Mašine sreće 

Prvi deo dokumentuje priču o odnosu između Zigmunda Frojda i njegovog nećaka iz Amerike Edvarda Bernejsa,  koji je izumio odnose sa javnošću dvadesetih godina prošlog veka i tako postao prvi  čovek koji je koristio Frojdove ideje za manipulisanje masama.

II deo: Dobijanje saglasnosti

Drugi deo istražuje kako su moćnici u posleratnoj Americi koristili Frojdove ideje o nesvesnom pokušavajući da kontrolišu mase. Političari i planeri su verovali u Frojdovu osnovnu premisu da se opasne i neracionalne želje kriju duboko u svim ljudskim bićima.  

III deo: U našim glavama postoji policajac, koji mora da se uništi

Šezdesetih godina prošlog veka, jedna radikalna grupa prihoterapeuta osporila je uticaj Frojdovih ideja, što je dovelo do stvaranja novog političkog pokreta koji je nastojao da stvori nove ljude, slobodne od psihološke prilagođenosti koju su biznis i politika usadili u ljudski um.

IV deo: Osam ljudi pijuckaju vino u Keteringu

Ova epizoda objašnjava kako su se političari okrenuli istim tehnikama koje su korišćene u poslovanju da bi čitali i manipulisali unutrašnjim željama masa. Novi laburisti sa Tonijem Blerom i demokrate vođeni Bilom Klintonom koristili su fokus grupe, koje su izumeli psihoanalitičari, kako bi povratili moć.

Dokumentarni serijal traje 240 minuta. Trenutno se vodi rasprava oko autorskih prava na film. Možete pokušati da ga pronađete na on line video servisima.

 

 

 

 

 

 

Vek sebičnosti (The Century Of the Self)