medijska pismenost
banner

"Najnoviji" izveštaj o slobodi štampe star godinu dana

12. 01. 2015 / Izvor: Tanjug, Jovana Simić (Cenzolovka), Medijska pismenostSrpski mediji objavili su izveštaj prema kom je Srbija, na listi od 180 zemalja rangiranih po stepenu slobode štampe, na 54. mestu, za devet mesta više u odnosu na prethodnu godinu. Vest je tačna, ali i malo zakasnela, s obzirom na to da je izveštaj objavljen u februaru 2014. Mediji su, uz to, objavili i da je reč o "upravo objavljenoj" listi.

Srbija se, prema upravo objavljenoj listi od 180 zemalja, rangiranih po stepenu slobode štampe za 2014. godinu, našla na 54. mestu, za devet mesta više u odnosu na prethodnu godinu”, objavila je 11. januara, državna agencija Tanjug, a drugi mediji su preneli tu informaciju. 

Ova lista, međutim, nije “upravo objavljena”. Reč je izveštaju starom godinu dana, koji se na sajtu Reportera bez granica može videti još od početka prošle godine. 

Izveštaj o medijskim slobodama naslovljen je sa “World Press Freedom Index 2014″ i obuhvata događaje iz prethodne, 2013. godine (u nekoliko navrata i iz 2012. godine), što se u njemu ističe na čak 72 mesta.

Mnogi mediji u Srbiji objavili su gotovo identičan tekst o napretku Srbije u oblasti medijskih sloboda pre skoro godinu dana – što je sasvim razumljivo, imajući u vidu da su ga pisali na osnovu istog izveštaja. Blic je, tako, 12. februara 2014. preneo vest agencije Beta o tome kako je Srbija napredovala u oblasti medijskih sloboda, pozivajući se na izveštaj o kome će ponovo pisati i 11. januara 2015.

Inače, ova vest je objavljena dva dana nakon objavljivanja prve verzije nacrta rezolucije o Srbiji koju je pripremio izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

U uzveštaju stoji, između ostalog i da postoji zabrinutost i zbog pogoršanja uslova za puno izražavanje slobode mišljenja u Srbiji i pretnji novinarima, uz zahtev da se vlasnički odnosi u medijima učine transparentnim.