medijska pismenost
banner

Cyber nasilje - Roditeljska noćna mora

21. 03. 2016 / Autor: Dejv Batagelo, Izvor: windsorstar.com/Sajber zlostavljanje na internetu prestiglo je upotrebu droge, tinejdžersku trudnoću i probleme konzumiranja alkohola kao glavne izvora brige roditelja.

Cyber nasilje - Roditeljska noćna mora

„Definitivno dajemo sve od sebe da roditelje upoznamo s tim i  savetujemo ih da moraju da razgovaraju s decom o ovoj stvari“, kaže Džoana Konrad, izvršni direktor Programa edukacije u regiji Eseks, koji obrazuje mlade o sekstingu, zlostavljanju na internetu i drugim neprimerenim ponašanjima.

„Deca se brzo u to uvuku (na internetu) i ne razumeju da  stvari mogu brzo da krenu loše. Misle da su nepobedivi i ne razmišljaju da mogu postati žrtve dešavanja na internetu. Ovo  predstavlja problem i nešto o čemu roditelji definitvno moraju da razgovaraju.“

Jedno prošlogodišnje istraživanje, pod nazivom Zaštita kanadskih porodica na internetu anketiralo je roditelje koji imaju barem jedno dete u uzrastu od osam do 16 godina.

Rezultati su pokazali da je 48 posto roditelja zabrinuto uglavnom za sajber zlostavljanje, a iza su tinejdžerska trudnoća (44 posto), upotreba droge (40 posto) i alkohola (38 posto).

„Naše istraživanje pokazuje da se prevalencija (sajber zlostavljanja) nije promenila u poslednjih 10 godina“, kaže Vendi Kreg sa Kraljičinog univerziteta i naučni direktor u PREVnet-u – organizaciji koja radi na razvijanju nacionalnih strategija i instrumenata za roditelje u prevenciji nasilničkog ponašanja.

„Ono što se promenilo je smanjenje učestalosti sajber zlostavljanja koje čine devojčice dok se kod dečaka ona povećala. S vremena na vreme, izgleda kao da se mladi udružuju i organizuju prave onlajn potere u cilju ponižavanja druge osobe“.

Izgleda da su radionice s tinejdžerima, koje su organizovane u školama poslednjih godina u cilju edukacije o posledicama radnji na internetu,  imale malo uticaja. Kreg smatra da je razlog to što često odrasli prenose poruku.

„Moramo da imamo mlade koji će stvoriti sadržaje koji će se obraćati mladima“, kaže ona. „Roditelji nisu odrasli s internetom, pa zato često ne zvuče verodostojno“.

Roditelji moraju, takođe, da razmisle o sebi i sopstvenom ponašanju na internetu pošto se u istraživanju tvrdi da barem jedan od petoro priznaje deljenje neprimerenih fotografija, ističe Kreg.

„Roditelji treba da budu uzori“, kaže ona.

Važno je da roditelji daju sve od sebe kako bi išli u korak s trendovima u kojima se deca društveno angažuju na mreži – iako to možda izgleda skoro nemoguće, kaže Kregova.

Još je važnije da roditelji razgovaraju o poštovanju, moralu i etici, veštinama koje mogu da se prenose u bilo kojem okruženju, kaže ona.

„Često se sve svodi na jednostavne roditeljske veštine“, kaže Kregova. „Provoditi vreme s decom, večerati zajedno za stolom, razgovorati – sve ovo pomaže u razvoju ovoga“.

„Na taj način, ako ima šest osoba u onlajn pričaonici, oni sami mogu prepoznati ako neko nije bezbedan ili se ponaša neprimereno.

Konradov najveći strah je ipak deljenje slika među omladinom u regionu Vindzora..

„Većina dece ne misli da će im se išta desiti“, kaže ona. „Sve što rade onlajn im je važno. Veruju jedni drugima i prijateljima i zato žele da podele sve sa svima.

Međutim, ne shvataju da prijateljstva i ljubavne veze mogu da budu kratkog veka u srednjoj školi. Često neka devojka podeli fotografiju, ali ljubavna veza se, na žalost, završi i dečko podeli sliku ili neki prijatelj dođe do njegovog telefona i podeli sliku sa ostalima“.

Konradova zato ističe: „Uvek svima naglašavamo da je bolje ne deliti neprimerene fotografije. Oni prosto ne razumeju da jednom kada se objavi na mreži, fotografija uvek ostaje tamo.“

Roditelji su često šokirani kada saznaju šta tačno njihova deca rade na mreži, kaže ona.

Konradova ohrabruje roditelje da proveravaju telefone i kompjutere svoje dece, naročito ako sami plaćaju račune za njih.

„Ako se deci to ne sviđa, onda bi to trebalo da posluži kao upozorenje“, kaže ona.

Pogledate i Priručnik za zaštitu dece i mladih od Sajber nasilja