medijska pismenost
banner

UNESCO: Digitalni cunami zahteva radikalne promene politike

27. 05. 2014 / Izvor: UNESCOMedijska i informaciona pismenost: Objavljivanje 29 izveštaja vodećih evropskih stručnjaka u UNESCO-u, 27.-28. maj 2014.

UNESCO: Digitalni cunami zahteva radikalne promene politike

Evropska mreža COST ”Menjanje publike/menjanje društava” i francuska  istraživačka grupa TRANSLIT, koja se bavi približavanjem pismenosti, imaju zadovoljstvo da najave objavljivanje 29 izveštaja vodećih evropskih stručnjaka u UNESCO-u u Parizu, 27. i 28. maja 2014. Ovi vredni nezavisni izveštaji biće objavljeni na Prvom evropskom forumu o medijskoj i informacionoj pismenosti, što je urađeno uz zajednički napor UNESCO-a i Evropske Komisije, u okviru  Globalnog saveza za partnerstvo za medijsku i informacionu pismenost (GAPMIL).

Spoljne procene su ključne u unapređenju medijske i informacione pismenosti u Evropi jer digitalni cunami zahteva radikalne promene politike. Izveštaji se usredsređuju na načelne okvire, akcione planove u cilju izgradnje kapaciteta i ulogu angažovanih učesnika. Glavni nalazi biće predstavljeni u UNESCO-u zajedno sa nizom preporuka i izjavom o “Proširenju MIL u digitalnoj eri”.

“Medijska i informaciona pismenost je dragocen smisaoni mehanizam u takozvanom “kreativnom poremećaju” umreženih medija. Naše novo geslo treba da glasi: “Nema kodiranja bez dekodiranja!” kaže francuska profesorka  Divina Frau-Meigs, koja je jedna od govornika na forumu.  

Pristup kompletnoj listi stručnjaka i njihovim  nacionalnim izveštajima i preuzimanje dokumenata moguće je na http://www.translit.fr/